Vitamine K2 uitgelicht

Als gevolg van de uitputting van de bodem bevat onze dagelijkse voeding steeds minder mineralen en vitaminen en sporenelementen. Terwijl deze micronutriënten zo ontzettend belangrijk zijn voor ons algehele welzijn krijgen we er vaak structureel te weinig van binnen. In onze westerse leefstijl zien we veel mensen met overgewicht die sterk ondervoed zijn. En met ondervoeding bedoel ik dat ze een sterk tekort hebben aan verschillende micronutriënten.

Een voorbeeld is vitamine K2. Jarenlang is ons voorgehouden dat we voeding met een hoog gehalte aan cholesterol zoals roomboter, eieren en kaas slechts met mate moesten consumeren. Maar daar zit nou net ook Vitamine K2 in! Naast de Vitamine K die we kennen uit de zogenaamde groene groenten zoals spinazie en broccoli is nog niet zo heel lang geleden Vitamine K2 ontdekt als essentiële vitamine met een hele belangrijke taak in onze kalkhuishouding.

Vitamine K2 zorgt er namelijk voor dat calcium naar de juiste delen in ons lichaam wordt getransporteerd en niet in de aderen achterblijft. Mensen met zwakke botten of slechte tanden hebben dan ook vaak een hogere bloeddruk als gevolg van het ontstaan van aderverkalking. Je hebt dan dus zeker geen kalk tekort in je lichaam, het zit alleen op de verkeerde plek!

De noodzaak van Vitamine K is vooral onderkend op het gebied van gezonde botten. Een verminderde botmassa en botsterkte kan leiden tot botbreuken dus het is van belang om aandacht te geven aan de vitaminen en mineralen die van essentieel belang zijn voor het handhaven van een gezonde botstructuur. Daarbij speelt Vitamine K2 een hele belangrijke rol bij het vervoer van kalk uit het bloed naar de botten en tanden. Een tekort aan Vitamine K2 blijkt dus niet alleen het risico op een ongezonde botstructuur te verhogen, maar ook op het verhogen van aderverkalking.

Een optimale vitamine K1 en K2 status is essentieel in het handhaven van onze fysiologische processen, zoals bloedstolling, botstofwisseling en vaatwandbiologie en ter voorkoming van ziekten. Vitamine K is essentieel voor de activiteit van een speciaal eiwit (matrix Gla proteïne) dat door het binden van calcium helpt bij het soepel en elastisch houden van de slagaderwand, het gewrichtskraakbeen en andere zachte weefsels in het lichaam.

Uiteraard zijn andere vitaminen en mineralen in ons lichaam van belang. Er is altijd veel synergie wat betekent dat ze elkaar nodig hebben om goed opgenomen te worden, om goed te werken, om goed in de lever omgezet te kunnen worden. Want vitamine K2 heeft bijvoorbeeld ook vitamine D nodig voor een optimale werking.

Eenzijdig eten, veel bewerkte voedingsmiddelen maar ook stress zorgen ervoor dat ons lichaam op allerlei manieren probeert te ‘overleven’. Het lichaam zoekt naar manieren om in balans (homeostase) te blijven en dat kan dan gepaard gaan met allerlei klachten op de lange termijn. Vaak gaat het heel lang goed maar eens word je dan geconfronteerd met een of allerlei klachten. Dit maakt het vaak lastiger om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Via mijn Hormoonfactor consulten en therapie ga ik je helpen om de oorzaak te vinden om ook jouw balans te herstellen.

Contra-Indicaties
Gebruik vitamine K suppletie niet samen met cumarinederivaten (een specifiek type antistollingsmiddel zoals warfarine en acenocoumarol waarvan de werking is gebaseerd op vitamine K-antagonisme). Vitamine K gaat de werking van deze middelen tegen en gelijktijdig gebruik kan mogelijk leiden tot de vorming van stolsels. Suppleer dan vitamine K2 alleen in overleg met de behandelend arts.

Wil je meer informatie over jouw vitamine status? Vul dan het contactformulier in.

Maak een afspraak

Kan ik je helpen?

Maak vrijblijvend een afspraak
Maak een afspraak

Disclaimer
De advisering van Brands Balance is nadrukkelijk niet bedoeld als vervanging van reguliere medische behandeling door (huis)arts of medisch specialist, maar is uitsluitend bedoeld ter bevordering van een gezondere leefstijl.

Copyright
Niets van deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, het zij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnames, of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Brands Balance.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram