Als gevolg van de uitputting van de bodem bevat onze dagelijkse voeding steeds minder mineralen en vitaminen en sporenelementen. Terwijl deze micronutriënten zo ontzettend belangrijk zijn voor ons algehele welzijn krijgen we er vaak structureel te weinig van binnen. In onze westerse leefstijl zien we veel mensen met overgewicht die sterk ondervoed zijn. En met ondervoeding bedoel ik dat ze een sterk tekort hebben aan verschillende micronutriënten.

Een voorbeeld is vitamine K2. Jarenlang is ons voorgehouden dat we voeding met een hoog gehalte aan cholesterol zoals roomboter, eieren en kaas slechts met mate moesten consumeren. Maar daar zit nou net ook Vitamine K2 in! Naast de Vitamine K die we kennen uit de zogenaamde groene groenten zoals spinazie en broccoli is nog niet zo heel lang geleden Vitamine K2 ontdekt als essentiële vitamine met een hele belangrijke taak in onze kalkhuishouding.

Vitamine K2 zorgt er namelijk voor dat kalk naar de juiste delen in ons lichaam wordt getransporteerd en niet in de aderen achterblijft. Mensen met zwakke botten of slechte tanden hebben dan ook vaak een hogere bloeddruk als gevolg van het ontstaan van aderverkalking. Je hebt dan dus zeker geen kalk tekort in je lichaam, het zit alleen op de verkeerde plek!

De noodzaak van Vitamine K is vooral onderkend op het gebied van gezonde botten. Een verminderde botmassa en botsterkte kan leiden tot botbreuken dus het is van belang om aandacht te geven aan de vitaminen en mineralen die van essentieel belang zijn voor het handhaven van een gezonde botstructuur. Daarbij speelt Vitamine K2 een hele belangrijke rol bij het vervoer van kalk uit het bloed naar de botten en tanden. Een tekort aan Vitamine K2 blijkt dus niet alleen het risico op een ongezonde botstructuur te verhogen, maar ook op het verhogen van aderverkalking.

Eenzijdig eten, veel bewerkte voedingsmiddelen maar ook stress zorgen ervoor dat ons lichaam op allerlei manieren probeert te ‘overleven’. Het lichaam zoekt naar manieren om in balans (homeostase) te blijven en dat kan dan gepaard gaan met allerlei klachten op de lange termijn. Vaak gaat het heel lang goed maar eens word je dan geconfronteerd met een of allerlei klachten. Dit maakt het vaak lastiger om de oorzaak van de klacht te achterhalen. Via mijn hormoonbalans programma en coaching trajecten ga ik je helpen om de oorzaak te vinden om ook jouw balans te herstellen.

Wil je meer informatie over Vitamine K2 ? Vul dan het contactformulier in met vermelding ‘K2’.