Microbioom Analyse
“Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte”
Wil je weten hoe je verteert of dat je darmgezondheid mogelijk verstoort is. Loop jij al langer rond met vage (buik) klachten en kom je er niet achter wat de oorzaak is? Of misschien wil je gewoon een gezonde start maken en dus weten waar je nu staat? Kies dan voor een ontlastingsonderzoek.
Wat kunnen mogelijke oorzaken van darmklachten zijn? Hieronder vind je een greep uit mogelijke oorzaken:
- Een lekkende darm (leaky gut, verhoogd doorlaatbare darm)
- Een tekort aan maagzuur (reflux)
- Een overgroei aan ‘slechte’ bacteriën en tekort aan goede bacterien;
- Overgroei bacterien in de dunne darm (SIBO)
- Een tekort aan spijsverteringsenzymen (exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI))
- Fructose malabsorptie
- Overbelasting van gisten/schimmels
- Overbelasting parasieten
- Ontstekingen in de darm
- Een verminderde afbraak- of overbelasting van histamine
- Voedingsmiddelenallergie of -intolerantie
- Glutensensitiviteit of coeliakie
- Hormonale disbalans
- Chronische stress
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid wat ook Vanuit wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker wordt. De darmen zijn belangrijk voor het verteren van voeding en de stoelgang, maar de darmen doen nog veel meer.
In de darmen zit namelijk een zeer belangrijk deel van het immuunsysteem. Dit wordt ook wel de eerste linie van het immuunsysteem genoemd.
De darm is als het ware de poort van de buitenwereld naar jouw binnenwereld. Hier vind de opname van voedingsstoffen plaats, maar ook het ‘buitenzetten’ van ziekmakers. Dit maakt de darm een belangrijk systeem voor onze gezondheid, maar ook erg kwetsbaar. Want als de darm niet optimaal functioneert, komt er meer druk op het immuunsysteem en kunnen vanuit daar klachten ontstaan. De vraag is waar het niet lekker loopt of wat er fout gaat.
Dan kan een darmonderzoek heel waardevol kan zijn.
Darmonderzoek is dus niet alleen maar waardevol bij mensen die last hebben van diarree, obstipatie of andere darm- en spijsverteringsklachten. Ook wanneer er geen darmklachten (lijken) te zijn, kan darmonderzoek zeer waardevol zijn bij klachten zoals:
- (Chronische) vermoeidheid
- Overgewicht
- Allergieën
- Depressie
- Huidproblemen (oa eczeem, netelroos, jeuk, uitslag, acne)
- Maagklachten
- Verlaagde weerstand of vaak terugkerende infecties
- Terugkerende hoofdpijn of migraine
- Stoornissen in de (suiker)stofwisseling
Wat wordt er onderzocht:
Diversiteit van bacteriën
Hoe groter de diversiteit, hoe beter de beschermende werking van het gehele microbioom is. Het microbioom van gezonde mensen bevat 300 tot 500 bacteriesoorten. Bij mensen met klachten is de diversiteit aan bacteriën duidelijk minder.
pH-waarde (zuurtegraad)
Deze waarde geeft zicht op de stofwisselingsprocessen in de darm. Een hoger dan normale waarde geeft een overgroei van aërobe bacteriën, vooral Enterococcen en Enterobacteriën, aan. Dit is een veel voorkomende oorzaak van een SIBO.
Een verlaagde waarde is een indicatie voor een te grote productie van vrije vetzuren.
Enterotypen (darmflora-typen)
De darmbacteriën van ieder mens blijken qua samenstelling in 3 groepen te kunnen worden ondergebracht. Deze groepen worden enterotypes genoemd. Zo’n enterotype is vergelijkbaar met een bloedgroep. Elk enterotype heeft een karakteristieke, stabiele samenstelling van populaties darmbacteriën met kenmerkende eigenschappen.
Elk type darmflora neemt via een andere route bruikbare voedingsstoffen op uit de darm. Enterotype 1 is optimaal ingesteld op het fermenteren van vet, vetzuren, proteïnen en aminozuren. Koolhydraten worden bij enterotype 1 echter aanzienlijk slechter gemetaboliseerd dan bij enterotype 2. Enterotype 2 kan op haar beurt weer onvoldoende vet en proteïne metaboliseren.
Bij enterotype 1 past dus een dieet met meer vetten en eiwitten en bij enterotype 2 past juist een dieet met voldoende koolhydraten.
Ook de productie van vitaminen verschilt sterk tussen de drie typen. Bacteroides bacteriën produceren bijvoorbeeld vooral vitamine C, B2, B5 en H, terwijl Prevotella bacteriën een hele hoop vitamine B1 en foliumzuur aanmaken.
Butyraatproducerende bacteriën (energie)
Butyraat (ook boterzuur genoemd) is één van de belangijkste korte-keten-vetzuren (andere zijn propion- en azijnzuur). Een groot deel van de butyraat gebruiken darmbacteriën voor hun energievoorziening wat voor hun de belangrijkste energiebron om te overleven is zodat ze kunnen vermenigvuldigen en daaarmee zorgen voor jouw gevarieerde darmflora. Een deel van het boterzuur wordt ook gebruikt als energievoorziening voor de darmwand.
Mucineproductie en slijmvliesbarrière
Epitheelcellen in de dikke darm worden normaliter bedekt door een slijmlaag (mucinelaag) wat bescherming geeft. Wanneer deze slijmlaag beschadigd is of wanneer er onvoldoende mucine gevormd kan worden, kunnen pathogenen, schadelijke stoffen of allergenen in direct contact komen met het slijmvlies, wat leidt tot ontstekingen. Het in stand houden van een intacte slijmvliesbarrière beschermt dus ook tegen ontstekingen. De bacterie Akkermansia muciniphila is hierbij betrokken, doordat deze de slijmproductie stimuleert.
Immunogeen werkende bacteriën (Lactobacillus, Enterococcus, Escherichia)
E. coli en Enterococcen werken immunogeen en zijn in samenspel met andere bacteriën hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de immuunmodulerende werking van de microbiota. Lactobacillen vormen samen met de Enterococcen de belangrijkste vertegenwoordigers van de dunne darmflora. Ook zij zijn immunogeen werkend, ze werken anti-inflammatoir en stabiliseren het darmmilieu. Ze kunnen antibiotica-achtige substanties vormen (bacteriocine) die de verspreiding van endogene ziekteverwekkers tegengaan.
Schimmels en gisten (candida)
Hier denken de meeste mensen aan Candida Albicans. En die wordt ook bepaald, maar er zijn er meer. In totaal worden 7 verschillende Candida soorten bepaald.
Histamine
Histamine die in de darm vrijkomt en niet wordt afgebroken, wordt met de ontlasting uitgescheiden. Een verhoogde histamine-concentratie in feces kan o.a. worden veroorzaakt door het eten van histaminerijke voedingsmiddelen, maar ook door een voedselallergie, overmatige stress, histamine producerende bacteriën of een afbraakstoornis. Bij een positief testresultaat moet eigenlijk altijd aanvullende diagnostiek worden verricht om de juiste oorzaak te achterhalen.
Parasieten
In het onderzoek worden de 6 meest voorkomende parasieten gemeten. Een aantal van de gemeten parasieten zijn soms via de reguliere weg al getest, zoals bijvoorbeeld Giardia lambia en Entamoebe histolytica. Cryptosporidium spp en Cyclospora cayetanensis zitten ook standaard in het rijtje, al zijn dit meestal niet de boosdoeners.
De 2 meest voorkomende parasieten worden via de reguliere weg doorgaans níet getest. Dit zijn Blastocystis hominis en de Dientamoebe fragilis en worden bij dit darmonderzoek wel meegenomen.
Vertering van vetten, koolhydraten, eiwitten
De spijsverteringsresten die in de ontlasting worden gevonden: suiker, vet, stikstof, water. Deze geven inzicht in de effectiviteit van de vertering.
Calprotectine
Calprotectine wordt ook regulier gebruikt om darmontsteking aan te tonen. Als de calprotectine verhoogd is dan betekent dat ontstekingsactiviteit die al wat langer of intensiever is. Als deze waarde verhoogd is, is de kans op een voedselallergie ook toegenomen.
Een normale waarden is onder de 50 mg/l. Hoe hoger de waarde, hoe ernstiger de ontsteking. Bij inflammatoire darmziekten zoals Crohn of Colitis kan de waarde tijdens een opvlamming stijgen naar 3000 mg/l en hoger. Bij waardes tussen de 100 en 300 mg/l merken sommige mensen nog weinig behalve vermoeidheid. Anderen hebben hier constant buikpijn van.
Alpha-1-antytripsine
Verhoogde waardes α-1-antitripsine duiden op inflammatoire slijmvliesirritaties, die tot malabsorptie van micronutriënten kunnen leiden. Verhoogde α-1-antitripsine waardes gaan gepaard met een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies. Voedselallergenen kunnen dan in grote hoeveelheden de mucosa passeren en daarmee het achterliggende immuunsysteem belasten.
Secretorisch IgA
SIgA beschermt tegen virussen, slechte micro-organismen, allergieën en gifstoffen en maakt ze onschadelijk zónder ontsteking te veroorzaken. Als de sIgA waarde te laag is, wijst dit er op dat de afweer sterk verlaagd is en de infectiegevoeligheid verhoogd is. Mogelijke oorzaken zijn een vervelende ziekteverwekker of parasiet of de aanwezigheid van voedselintoleranties.
Zonuline (doorlaatbaarheid darm)
Hoge spiegels van zonuline gaan gepaard met een verhoogde permeabiliteit (ook wel leaky gut of lekkende darm genoemd). Lage spiegels betekenen een stabiele en dichte slijmvliesbarrière. Een verhoogde permeabiliteit van het slijmvlies kan geassocieerd worden met inflammatoire slijmvlies reacties en kan sensibilisaties induceren. Verhoogde waardes zijn vaak te zien bij coeliakie, diabetes mellitus type 1 of talrijke auto-immuunaandoeningen.
Pancreas-elastase
De stof pancreas-elastase geeft aan of de alvleesklier voldoende spijsverteringsenzymen aanmaakt. De minimale waarde is 200 µg/g, maar een echt gezonde alvleesklier scoort boven de 400 µg/g. Als de pancreaselastase waarde laag is, is er vaak een connectie met de bloedsuikerregulatie en de gevoeligheid voor insuline. Bij de meeste mensen is dit goed te herstellen.
Galzuren
Galzuren zijn nodig voor je vetvertering. De galzuren helpen ook om de darmen in beweging te houden, zodat je regelmatig ontlasting hebt. Galzuren moeten ook weer op tijd en voldoende opgenomen worden. Ze worden als het ware ‘gerecycled’. Als dit recycle proces niet goed loopt en er te veel galzuren in de ontlasting blijven, dan zorgt dit voor diarree. Met het onderzoek wordt alleen duidelijk of de galzuren voldoende terug opgenomen worden.
Het microbioom heeft een enorm grote invloed op onze gezondheid. Onderzoek heeft de afgelopen jaren veel nieuwe inzichten opgeleverd en het aantal publicaties over het microbioom is flink toegenomen!
Hoe werkt de ontlastingstest?
Deze test neem je gemakkelijk zelf thuis af. Je ontvangt via BIOVIS een envelop met de test-set en duidelijke instructies hoe je de ontlasting kunt opvangen. Je stuurt vervolgens deze zelf met een bijgevoegde envelop naar het laboratorium van Biovis.
Consult bespreken uitslag:
Als de uitslag binnen is ontvang je bericht en plannen we het consult om deze te bespreken. Je krijgt advies, eventueel indien nodig een op maat gemaakt Plan van Aanpak met voedingsadvies.
Van daaruit kun jij een mooie start maken voor meer vitaliteit en voedingskeuzes die beter bij je passen. Meer gezondheid, meer vitaliteit en energie. Een investering voor nu en de toekomst.
Wat zijn de kosten?
De kosten van deze uitgebreide microbioom analyse/ontlastingsonderzoek zijn € 266,-** incl BTW en exclusief consultkosten. Heb je vragen of wil je meer weten over een ontlastingsonderzoek? Neem contact op via het formulier.
**dit bedrag kan hoger uitvallen als meerdere onderzoekparameters noodzakelijk zijn!