Smoothies

Als je jouw groente en fruit inname wilt verhogen is een groene smoothie een hele goede optie als aanvulling.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 250 gram groente en ten minste 200 gram fruit maar voor je gezondheid en vitaliteit is het beter  om dit in stappen te verhogen naar 400 tot 500 gram per dag. Enkel en alleen groente bij de avondmaaltijd is dan te weinig en met smoothies kun je op andere tijdstippen je groente inname verhogen. Groene smoothies zijn dranken die, behalve fruit, vooral veel groene bladgroenten bevatten. Denk aan boerenkool, andijvie, spinazie (met mate) en slasoorten. Het gaat om zachte bladgroenten die je als het ware om je vinger kan wikkelen.

Het levert veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en heel veel vezels. Daarnaast bevatten groene bladgroenten veel van het stofje chlorofyl. Dit stofje is goed voor de leverwerking en helpt je lever om oa hormonen zoals oestrogeen goed af te breken. Daarnaast zorgen de vezels weer voor een betere darmwerking. Het fruit zorgt vaak voor een zoete smaak en dat maakt het natuurlijk erg lekker. Zorg er wel voor dat de hoeveelheid fruit ondergeschikt is aan de groenten. Dus meer groenten. Als je de smoothies te zoet maakt, houden ze je zoetdrang in stand wat je juist wilt minderen voor een gezondere balans. Vitamine C in het fruit helpt weer bij de opname van ijzer uit de groene bladgroente. Het is een super energiebom en je kan het als tussendoortje nemen, maar ook bij je ontbijt of als voorafje tijdens de avondmaaltijd.

Wel belangrijk is dat je de smoothie niet gedachteloos naar binnen klokt. Omdat het al zacht is heb je namelijk de neiging om het snel op te drinken maar dat kun je dus beter niet doen. Zorg dat je elke slok even door je  mond laat gaan alsof je er op kauwt. Je spijsvertering begint in je mond en de speeksel enzymen kunnen dan al aan de gang zoals het hoort. Je maag en darmen zullen dan blij zijn omdat het ‘voorwerk’ goed is gedaan zoals het hoort.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te variëren, dus niet elke dag dezelfde bladgroenten of fruit gebruiken. Dus neem zeker niet elke dag spinazie maar kies de ene dag voor sla en de andere voor andijvie en voor de gevorderde drinker is paksoi ook een optie. Houd ook hierin de 3-dagen regel aan, wat je vandaag eet, eet je pas weer over 3 dagen. Dan ben je gezond en gevarieerd bezig.

Maak een afspraak

Kan ik je helpen?

Maak vrijblijvend een afspraak
Maak een afspraak

Disclaimer
De advisering van Brands Balance is nadrukkelijk niet bedoeld als vervanging van reguliere medische behandeling door (huis)arts of medisch specialist, maar is uitsluitend bedoeld ter bevordering van een gezondere leefstijl.

Copyright
Niets van deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, het zij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnames, of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Brands Balance.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram