Omega 3

Het belang van Omega 3 vetzuren:

Wist u dat een van de basis elementen van de stofwisseling een juiste balans is tussen omega-3 en omega-6? Beide zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus via onze voeding binnen krijgen.  Daarom noemen we ze essentiële vetzuren. Omega-6 krijgen we met de hedendaagse, veelal bewerkte voeding in veel te hoge mate binnen en omega-3 eigenlijk nog maar amper. Omega-3 is plantaardig (o.a. noten en zaden) voorhanden, maar de belangrijkste omega-3 vetzuren, de zogenaamde EPA en DHA zijn met name afkomstig uit (vette) vis.

Een gezonde balans tussen Omega 3 en omega 6 is een van de belangrijkste schakels voor gezondheid en het beperken of voorkomen van chronische ziekten.

De meeste mensen hebben een verkeerde verhouding omega 3 en 6 in hun lichaam. Soms is omega 6 zelfs 30 keer zoveel aanwezig als Omega 3. Ons moderne leven met bewerkte voeding, inactiviteit, chronische stress en slaaptekort zorgt voor een verstoring in de vetzuurbalans. Dat vermindert je kwaliteit van leven: je wordt sneller moe, prikkelbaar en hebt een verhoogde kans op verschillende klachten. Als je teveel omega 6 binnen krijgt dan sluiten de cellen zich af: de wanden van de cellen worden harder en daardoor minder goed doorlaatbaar. Omega 3 is in staat dit te repareren maar bij te weinig omega 3 kunnen beschadigingen onherstelbaar blijven. Daardoor nemen de cellen voedingsstoffen minder makkelijk op, en voeren ze ook afvalstoffen moeilijker af. Er kan dus minder interactie op celniveau plaatsvinden. Het gevolg hiervan is dat er sluimerontstekingen ontstaan, we noemen dit laaggradige ontstekingen. Deze kosten je lichaam veel energie, want je lichaam wil zichzelf ten alle tijden genezen (zelfgenezend vermogen activeren).

Vetzuren zijn dus essentieel voor optimale gezondheid!
Vitale vetzuren hebben een sleutelrol in:

  • de aanmaak van energie (vet is de meest duurzame brandstof)
  • het reguleren van ontstekingen (immuunsysteem)
  • de opbouw van de celwanden (celmembraan)
  • het transport van de vetoplosbare vitamines (A, D, E en K)
  • een goede ontwikkeling en functie van hersenen, ogen (netvlies is zeer rijk aan DHA) en zenuwstelsel
  • bescherming tegen koude en schaarste (isolatie belangrijkste structuren)
  • de aanmaak van hormonen
Simpel gezegd:

> omega-6 vetzuren zorgen voor het stimuleren en aanzetten van ontstekingen
> omega 3- vetzuren zorgen juist voor het remmen en uitzetten van ontstekingen

Let op: omega 6-vetzuren zijn dus niet persé slecht. Ze zetten ontsteking aan, en ontsteking is de start van de oplossing bij bijvoorbeeld blessures en als er bacteriën of virussen in het lichaam komen.
Dus onthoud dit: er bestaan geen slechte vetzuren, maar wel verkeerde balansen in vetzuren.

Concreet is het advies:

> eet minder margarine, pakjes, zakjes, en gefrituurd voedsel (omega 6)
> eet meer zeegroenten, bladgroenten, schaal- en schelpdieren en vette vis (omega 3)

Voor optimale gezondheid – en zowel preventief als bij klachten – is het essentieel om jouw omega 6 : omega 3 balans laag te houden.

Maar hoe kom je erachter wat jóuw balans is?

Het meten van je vetzuurbalans is op zich heel simpel. Dat kan al met een test waarvoor maar één druppeltje bloed nodig is. Door zo’n test weet je meteen of jouw vetzuurbalans in orde is of niet.

En de realiteit is: 99,9% van alle mensen heeft een verstoorde vetzuurbalans waarbij de verhouding omega 6 : omega 3 groter is dan 3:1.
Omega 3 uit vette vis is dus een krachtige aanvulling om de balans (veel) sneller te herstellen als gevolg van onze onnatuurlijke leefstijl in de onnatuurlijke maatschappij.

Omega 3 zorgt ervoor dat je triglyceriden* waarden dalen, de ontstekingswaarden dalen omdat je de verhouding omega 3 en 6 hiermee verbetert. Het is dus erg belangrijk om voldoende omega-3 binnen te krijgen om de verstoorde balans met omega-6 te herstellen. Omega-3 zorgt voor soepele bloedvaten, het is goed voor je hersenen en voor je algehele gezondheid. Je kunt er voor kiezen om omega 3 als supplement in je voedingspatroon toe te voegen als vis niet regelmatig (2 x per week) op je menu staat.

Symptoombestrijding lost de oorzaak niet op.

Gezondheid en vitaliteit begint bij de basis op celniveau. Door een teveel aan omega 6 verhard en beschadigt de celwand (membraan), omega 3 is in staat dit te repareren maar bij te weinig omega 3 kunnen beschadigingen onherstelbaar blijven. Dit geldt voor alle cellen in ons lichaam. Zowel de omega 3 als de vit D3 die er ook in zit maakt dit een belangrijk supplement voor iedereen. Vetzuren zijn essentieel voor het lichaam om optimaal te kunnen functioneren. O.a. onze hersenen, spieren, huid en ons hart-vaatstelsel is hier van afhankelijk. Daarnaast worden geslachtshormonen uit cholesterol gemaakt dus ook een reden om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen.

Behandelingen tijdens Coronacrisis

Behandelingen tijdens Coronacrisis

Gelukkig mag ik u weer ontvangen, maar omdat het Coronavirus nog steeds actief is zijn er vanuit de beroepsorganisatie bepaalde spelregels opgesteld voor uw en mijn veiligheid. U wordt geacht deze te lezen en te respecteren. De zogenaamde contactberoepen waaronder...

Overgewicht en vetopslag evolutionair

Overgewicht en vetopslag evolutionair

Overgewicht en vetopslag vanuit evolutionair oogpunt Dat er steeds meer mensen kampen met overgewicht is vooral een signaal dat de eetcultuur zoals die nu is, niet echt optimaal is. De cijfers zijn eigenlijk best wel zorgwekkend; Helft van twintigplussers in Nederland...

Nieuw Hormoonbalans en Fit Plan

Nieuw Hormoonbalans en Fit Plan

Een nieuw Hormoonbalans en Fit Plan speciaal voor vrouwen in of na de overgang: Heel veel vrouwen hebben op een bepaald moment last van overgangsklachten. Soms ernstige klachten dat het hun leven flink verstoord of beheerst. Er zijn typische veelgehoorde klachten...

Het belang van vetten

Het belang van vetten

Over het belang van goede vetten; Ik zie het in mijn praktijk regelmatig terugkomen; de angst om vetten te eten. Alles moet light, mager of magerder zijn omdat de angst om van vetten “vet” te worden er gewoon ingehamerd zit. Een onterechte angst omdat de ervaring...

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom )

PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom )

In mijn praktijk kom ik steeds vaker vrouwen tegen die de diagnose PCOS  of wel Polycysteus Ovarium Syndroom hebben gekregen. Ze gaan vaak met klachten zoals het uitblijven van de menstruatie, meer vorming van acne en/of dunner wordend haar en haarverlies naar de...

Suikerverbrander in de ban

Suikerverbrander in de ban

Afvallen of het plan om gewicht te gaan verliezen begint bij de meeste mensen vaak met het weglaten van zoetigheid. Denk aan frisdrank, koek, snoep en zoet brood beleg. Een prima eerste stap wat in de eerste week van je nieuwe voornemen vaak prima lukt. Na de eerste...