Omega 3

Het belang van Omega 3 vetzuren:

Wist u dat een van de basis elementen van de stofwisseling een juiste balans is tussen omega-3 en omega-6? Beide zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus via onze voeding binnen krijgen.  Daarom noemen we ze essentiële vetzuren. Omega-6 krijgen we met de hedendaagse, veelal bewerkte voeding in veel te hoge mate binnen en omega-3 eigenlijk nog maar amper. Omega-3 is plantaardig (o.a. noten en zaden) voorhanden, maar de belangrijkste omega-3 vetzuren, de zogenaamde EPA en DHA zijn met name afkomstig uit (vette) vis.

Een gezonde balans tussen omega 3 en omega 6 is een van de belangrijkste schakels voor gezondheid en het beperken of voorkomen van chronische ziekten.

De meeste mensen hebben een verkeerde verhouding omega 3 en 6 in hun lichaam. Soms is omega 6 zelfs 30 keer zoveel aanwezig als Omega 3. Ons moderne leven met bewerkte voeding, inactiviteit, chronische stress en slaaptekort zorgt voor een verstoring in de vetzuurbalans. Dat vermindert je kwaliteit van leven: je wordt sneller moe, prikkelbaar en hebt een verhoogde kans op verschillende klachten. Als je teveel omega 6 binnen krijgt dan sluiten de cellen zich af: de wanden van de cellen worden harder en daardoor minder goed doorlaatbaar. Omega 3 is in staat dit te repareren maar bij te weinig omega 3 kunnen beschadigingen onherstelbaar blijven. Daardoor nemen de cellen voedingsstoffen minder makkelijk op, en voeren ze ook afvalstoffen moeilijker af. Er kan dus minder interactie op celniveau plaatsvinden. Het gevolg hiervan is dat er sluimerontstekingen ontstaan, we noemen dit laaggradige ontstekingen. Deze kosten je lichaam veel energie, want je lichaam wil zichzelf ten alle tijden genezen (zelfgenezend vermogen activeren).

Vetzuren zijn dus essentieel voor optimale gezondheid!
Vitale vetzuren hebben een sleutelrol in:

  • de aanmaak van energie (vet is de meest duurzame brandstof)
  • het reguleren van ontstekingen (immuunsysteem)
  • de opbouw van de celwanden (celmembraan)
  • het transport van de vetoplosbare vitamines (A, D, E en K)
  • een goede ontwikkeling en functie van hersenen, ogen (netvlies is zeer rijk aan DHA) en zenuwstelsel
  • bescherming tegen koude en schaarste (isolatie belangrijkste structuren)
  • de aanmaak van hormonen
Simpel gezegd:

> omega-6 vetzuren zorgen voor het stimuleren en aanzetten van ontstekingen
> omega 3- vetzuren zorgen juist voor het remmen en uitzetten van ontstekingen

Let op: omega 6-vetzuren zijn dus niet persé slecht. Ze zetten ontsteking aan, en ontsteking is de start van de oplossing bij bijvoorbeeld blessures en als er bacteriën of virussen in het lichaam komen.
Dus onthoud dit: er bestaan geen slechte vetzuren, maar wel verkeerde balansen in vetzuren.

Concreet is het advies:

> eet minder margarine, pakjes, zakjes, zonnebloemolie en gefrituurd voedsel (omega 6)
> eet meer zeegroenten, bladgroenten, schaal- en schelpdieren en vette vis (omega 3)

Voor optimale gezondheid – en zowel preventief als bij klachten – is het essentieel om jouw omega 6 : omega 3 balans laag te houden.

Maar hoe kom je erachter wat jóuw balans is?

Het meten van je vetzuurbalans is op zich heel simpel. Dat kan al met een test waarvoor maar één druppeltje bloed nodig is. Door zo'n test weet je meteen of jouw vetzuurbalans in orde is of niet.

En de realiteit is: 99,9% van alle mensen heeft een verstoorde vetzuurbalans waarbij de verhouding omega 6 : omega 3 groter is dan 3:1.
Omega 3 uit vette vis is dus een krachtige aanvulling om de balans (veel) sneller te herstellen als gevolg van onze onnatuurlijke leefstijl in de onnatuurlijke maatschappij.

Omega 3 zorgt ervoor dat je triglyceriden waarden dalen, de ontstekingswaarden dalen omdat je de verhouding omega 3 en 6 hiermee verbetert. Het is dus erg belangrijk om voldoende omega-3 binnen te krijgen om de verstoorde balans met omega-6 te herstellen. Omega-3 zorgt voor soepele bloedvaten, het is goed voor je hersenen en voor je algehele gezondheid. Je kunt er voor kiezen om omega 3 als supplement in je voedingspatroon toe te voegen als vis niet regelmatig (2/3 x per week) op je menu staat.

Symptoombestrijding lost de oorzaak niet op.

Gezondheid en vitaliteit begint bij de basis op celniveau. Door een teveel aan omega 6 verhard en beschadigt de celwand (membraan), omega 3 is in staat dit te repareren maar bij te weinig omega 3 kunnen beschadigingen onherstelbaar blijven. Dit geldt voor alle cellen in ons lichaam. Zowel de omega 3 als de vit D3 die er ook in zit maakt dit een belangrijk supplement voor iedereen. Vetzuren zijn essentieel voor het lichaam om optimaal te kunnen functioneren. O.a. onze hersenen, spieren, huid en ons hart-vaatstelsel is hier van afhankelijk. Daarnaast worden geslachtshormonen uit cholesterol gemaakt dus ook een reden om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen.

Maak een afspraak

Kan ik je helpen?

Maak vrijblijvend een afspraak
Maak een afspraak

Disclaimer
De advisering van Brands Balance is nadrukkelijk niet bedoeld als vervanging van reguliere medische behandeling door (huis)arts of medisch specialist, maar is uitsluitend bedoeld ter bevordering van een gezondere leefstijl.

Copyright
Niets van deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, het zij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnames, of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Brands Balance.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram