Ik zie het in mijn praktijk regelmatig terugkomen; de angst om vetten te eten. Alles moet light, mager of magerder zijn omdat de angst om van vetten “vet” te worden er gewoon ingehamerd zit. Een onterechte angst omdat de ervaring leert dat we vooral uit balans raken of in gewicht kunnen toenemen door een overmaat aan koolhydraten dus suikers die dan inderdaad als vetreserves worden opgeslagen. Natuurlijk spelen er bij overgewicht vaak andere factoren een rol maar dat is een andere blog;-)
Wat we vaak vergeten is dat vetten super belangrijk zijn voor onze gezondheid en dan met name de onverzadigde (essentiële) vetten. Essentieel omdat we deze dus via onze voeding binnen moeten krijgen. Ga je deze gezonde vetten vermijden kan dat dus nadelige gevolgen hebben voor je vitaliteit, hormoonbalans en algehele welzijn. Vetten en vetzuren is best een complex verhaal maar belangrijk is dat het voor jou in je dagelijks voedingspatroon wat duidelijker wordt.
Essentiële vetten zijn de onverzadigde vetten en worden aangeduid met Omega 3, 6 of 9- vetzuren. Omega 3 en 6 zijn meervoudige onverzadigde vetzuren, en omega 9 is enkelvoudig onverzadigd.
Weet dat de meeste natuurlijke voedingsmiddelen vaak een combinatie van deze vetten bevat.
Omdat we ze allemaal nodig hebben is het belangrijk dat ze ook in balans zijn. In de natuur is dat ook merkbaar omdat de meeste voedingsmiddelen een mooie balans in deze vetzuren hebben. Tegenwoordig eten we helaas vooral veel voedingsmiddelen met omega 6 (bewerkte voedingsmiddelen) en weinig bronnen met omega 3. Hierdoor hebben we of creëren we een tekort in omega 3 en overschot in omega 6. Deze verhouding zou op den duur kunnen leiden tot veel klachten! Een optimale balans is 1:2 of 3 maar dat halen we vaak niet. Het minderen van inname omega 6 en vermeerderen van inname omega 3 kan dus een zeer gunstige invloed hebben op je gezondheid alleen al op basis van bovenstaande 4 punten!
Belangrijke bronnen:
Omega 3:
Plantaardige bronnen zijn oa. Avocado, lijnzaad, lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten, walnootolie, hennepzaad, hennepzaadolie, chiazaad. (ons lijf is in staat hier EPA en DHA uit te maken maar helaas zijn we hier minder efficiënt in, daarom is het een goede keus de kant en klaar variant in bijvoorbeeld visolie of algenolie te nemen.)
Omega 3:
Kant en klaar bronnen van de belangrijke visvetzuren EPA en DHA zijn vette vis zoals oa zalm, haring, makreel sardines. Visolie supplement, levertraan, algenolie, krillolie supplement. Let op de kwaliteit! Ik werk met een vloeibare variant van zeer hoge kwaliteit, zonder vervuiling en met een krachtige omega 9 (olijfolie) die de opname verbetert.
Omega 6:
Brood- en bak smeersels zoals margarines verrijkt met linolzuur, zonnebloemolie, pompoenpitten, maisolie, sesamolie en sojaolie maar ook in vlees;
Omega 9:
olijfolie, avocado, noten zoals amandelen en macadamia.
Verzadigd vet hebben we ook nodig voor bijvoorbeeld de aanmaak van cholesterol wat ook weer belangrijk is voor oa de aanmaak van onze steroïd hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron! We krijgen meestal wel voldoende verzadigd vet binnen en we hebben er niet zoveel van nodig. Bronnen met verzadigd vet zijn vooral dierlijke producten zoals vlees, zuivel, boter. Maar ook plantaardige producten zoals kokosvet, palmvet, cacaoboter. Verzadigd vet heeft bij kamertemperatuur een vaste vorm.
Transvet zit in veel industrieel bewerkte (geraffineerde) producten. Het is een industrieel gehard vet wat wil zeggen vloeibare meervoudige onverzadigde vetten zoals bijv mais- of zonnebloemolie via een verwerkingsproces in de fabriek wordt omgezet in hard vet. Ons lichaam herkent deze transvetten niet en daardoor zijn deze niet goed voor onze gezondheid.
Conclusie; Voor alles geldt dat het om de balans en verhoudingen gaat. Niks staat op zichzelf, dus ineens heel veel hennepzaad gaan eten is geen oplossing. Sta eens stil bij je voedingspatroon en kijk eens of er een beetje balans zit in de inname vetten. Ga dus vooral meer variëren en kies vaker (naast een grote groente inname;-) voor vette vis, algen of zeewier, schaal en schelpdieren, noten, zaden en pitten. Ben je net als ik niet zo'n grote viseter, dan kan een omega 3 supplement uitkomst bieden. Cel-doorlaatbaarheid staat aan de basis voor gezondheid en vitaliteit. Als voedingsstoffen moeilijk de cel in kunnen en afvalstoffen moeilijk de cel uit kan dit zorgen voor klachten.
Wil jij advies, weten of jij voldoende essentiële vetzuren binnenkrijgt of wil je een omega 3/omega 6 ratiotest laten doen om je cel-doorlaatbaarheid te testen? neem dan contact op via 06 28 20 19 94 of via het contact formulier.
Disclaimer
De advisering van Brands Balance is nadrukkelijk niet bedoeld als vervanging van reguliere medische behandeling door (huis)arts of medisch specialist, maar is uitsluitend bedoeld ter bevordering van een gezondere leefstijl.
Copyright
Niets van deze site mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, het zij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnames, of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Brands Balance.