Het belang van een goede spijsvertering en darmgezondheid is uitermate groot voor je vitaliteit. Je bent wat je verteerd is een veelgehoorde uitspraak en ook helemaal waar. Want als de vertering niet lekker loopt heeft dat enorme gevolgen voor je vitaliteit. Van mond tot kont kent veel processen en we gaan er vaak vanuit dat het allemaal wel vanzelf gaat. Maar dat is niet vanzelfsprekend.
Er kan van alles fout gaan wat dan in het daaropvolgende proces ook problemen geeft.
Wat is van belang om te weten?
- Goede mondgezondheid; De mondflora is de start. Hier begint de koolhydraatvertering oiv het enzym amylase.
- Voldoende maagzuur (vaak is er juist een tekort aan maagzuur). Voedsel blijft net zolang in de maag tot het in deeltjes kleiner dan 1 mm doorsnee is gemaakt. Pepsinogeen is verantwoordelijk voor de vertering van eiwitten. Lipase voor de voorbewerking van vetten. Als maagzuur niet zuur genoeg is of onvoldoende hoeveelheid gaat het met de vertering al fout. Kan ook ontstaan door T3 tekort (actief schildklierhormoon)
- Goed ‘knipwerk’ , dus goed werkende enzymen. Na de maag komt het in de twaalfvingerige darm (duodenum). Die is 18 tot 20 cm lang en hier komen spijsverteringsenzymen uit de alvleesklier en gal uit de galblaas bij de voedselbrij. Hier wordt 80% van de verteerde macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) opgenomen mits deze goed ‘geknipt’ zijn.
- De darmwand is zo dun dat voedingsstoffen gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Een goede kwaliteit van de darmwand, slijmvlieslaag en flora is noodzakelijk voor het kunnen uitvoeren van haar functie en daarmee voor het behoud van de gezondheid.
- Er passeren naast voedingsbestanddelen ook allerlei andere zaken ons darmkanaal. Denk aan toxinen, parasieten, schimmels, virussen en bacteriën, maar ook al hun uitscheidingsproducten (metabolieten). Dit komt allemaal met het darmslijmvlies in aanraking. Je snapt dat het belang van een stevige en gezonde darmbarrière groot is om dit tegen te houden en onder controle te houden.
Dus heb jij last van:
• Reflux en oprispingen
• Moeite met vetten of met eiwitten verteren
• Misselijkheid
• Opgeblazen gevoel
• Winderigheid
• Obstipatie
• Diarree of brijige ontlasting
• Vermoeidheid
• Buikpijn en krampen
Dan is het een goed idee om de spijsvertering eens goed onder de loep te nemen eventueel aangevuld met onderzoeken zoals ontlastingsonderzoek, voedselintolerantietest en/of evt een schildklierprofiel.
Wil je hiermee aan de slag of wil je meer weten over jouw vertering, neem dan contact met mij op.