Overgangsklachten

Hormoonbalans rondom de overgang:

De overgang is een hormonale verandering die meestal al begint vanaf ons 40e levensjaar. Het ‘over gaan’ van vruchtbare jaren naar een nieuwe fase van meer bewustzijn, zelfvertrouwen en wijsheid. Het is een natuurlijke stroming en het kan in mijn optiek nooit de bedoeling zijn dat dit altijd met veel problemen en klachten gepaard moet gaan. M.a.w andere factoren zijn vaak debet aan het feit dat we daar zoveel klachten van ervaren.

De overgang gaat in 3 fasen:
Premenopauze: periode vóór je laatste menstruatie;
Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert;
Postmenopauze: periode direct na de menopauze;

Vanaf de premenopauze ga je vaak al anders tegen de dingen aan kijken; Er is meer bewustwording, meer ruimte voor jouw ontwikkeling en wensen. Vaak is dat de periode waarin je je afvraagt of de baan nog bij jou past, je relatie, je omgeving, je huis enz. Je ziet dan meestal dat vrouwen veranderingen doormaken zowel uiterlijk als innerlijk, en dat is prima. Je wordt je steeds meer bewust van wie JIJ nu werkelijk bent en wat jouw kernwaarden zijn.

Zowel fysiologisch (hormonaal) als mentaal (spiritueel) onderga je een verandering. Dit gaat meestal heel geleidelijk. Je gaat van jong, vruchtbaar en dynamisch naar wijzer, meer zelfvertrouwen en bewustzijn. Wie ben ik en wat wil ik.  Hoe meer deze natuurlijke stroming wordt ’tegen gehouden’, bewust of onbewust, des te meer klachten er worden ervaren.

Laten we voorop stellen dat de overgang geen ziekte is!

Deze stroming van je lichaam naar een nieuwe fase, daar mag je uiteraard best iets van merken. Je lichaam moet alles weer even bijstellen om de balans terug te krijgen. Als dit bijstellen je dagelijkse functioneren beperkt of als je er echt heel veel klachten door hebt is dat natuurlijk een signaal dat het niet lekker ‘stroomt’! Je vitaliteit van voor de overgang is een bepalende factor hoe je de overgang in gaat. Als er al veel klachten waren (PMS) of als er al veel stress was, spijsverteringsklachten, overgewicht enz, dan is de kans groot dat je  tijdens de overgang meer klachten ervaart omdat je veerkracht om de boel te re-setten onvoldoende is.

Er zijn typische veelgehoorde klachten zoals het onregelmatig zijn of uitblijven van de menstruatie, overmatig bloedverlies, opvliegers en (nachtelijk) transpireren, hartkloppingen (best een eng gevoel), stemmingswisselingen (snel geëmotioneerd of een kort lontje hebben) , droge slijmvliezen, mond en ogen enz. meer vetopslag en vooral ook dat de vetverdeling anders wordt door lager oestrogeen en progesteron. Je ziet dan vaak dat de vetverdeling van benen en billen zich verplaatst naar buik/romp. De niet typische klachten zijn heel divers en vaak voor iedereen verschillend.

De oorzaak:

De fysiologische oorzaak ligt in de verminderde aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. Leefstijl factoren spelen een grote rol om deze symptomen te verergeren of juist te verminderen. Daarom is het ook belangrijk je niet te richten op 1 oplossing maar te kijken naar jezelf als geheel. Niks staat op zichzelf dus bv met alleen een bepaald tabletje of supplement kom je er natuurlijk niet.

Mijn ervaring:

Omdat ik zelf als 55 plusser ervaringsdeskundige ben en dus ook aan den lijve heb ondervonden hoe vervelend sommige klachten kunnen zijn, weet ik inmiddels ook hoeveel het mij heeft opgeleverd door verschillende leefstijl factoren aan te passen. Ik heb nul overgangsklachten, zit lekker in mij vel, heb genoeg energie en ben daardoor ook een gelukkig mens. Dat gun ik jou ook!!

Welke zaken heb ik aangepakt:

1. Gezond voedingspatroon;

2. Meer bewegen;

  • Vooral ook veel in de buitenlucht, kort en intensief zoals een HIIT training gecombineerd met krachtoefeningen

4. Koude training en ademhalingsoefeningen.

  • Kou is namelijk onze vriend en niet onze vijand, kan o.a. enorm je vetverbranding stimuleren en je immuunsysteem boosten.

5.  Voldoende vitaminen/mineralen en goede vetten waaronder (een hoogwaardige) omega 3 die ik als supplement neem;

6. Meditatie momenten.

In sommige gevallen kan hormoontherapie (bij voorkeur met bio-identieke hormonen) echt noodzakelijk zijn om de balans weer terug te krijgen. Maar ik zie in mijn praktijk dat met leefstijlaanpassingen en stress management meestal al de meeste klachten verdwijnen. Ik begeleid vrouwen met hormonale klachten zowel voor, tijdens of na de overgang. Ik bied een totaal leefstijlplan eventueel met onderzoeken om hormonale en overgangsklachten te reduceren of zelfs helemaal te laten verdwijnen, meer energie en vitaliteit en je gewicht onder controle te krijgen en houden. Blijf niet lopen met klachten maar kijk wat je zelf kunt doen!

Als jij ook GEEN genoegen neemt met uitspraken als;
het hoort bij het ouder worden” of
leer er maar mee leven

Neem dan contact met mij op en kijk en ervaar wat leefstijlinterventies voor jou kunnen betekenen.

Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op: 06 28 20 19 94