Grip op stress

We doen allemaal wel mee aan stress!
Als we aan stress denken dan hebben we daar vaak een beeld bij dat iemand het heel druk heeft en altijd bezig is. Geen tijd voor zichzelf of anderen en een afspraak moet je vaak weken van te voren inplannen. Dat klopt uiteraard maar stress is nog veel meer. Stress is eigenlijk elke verandering die ervoor zorgt dat het lichaam uit balans wordt gebracht en dus moeite moet doen om weer terug te veren naar de ‘normaal’. Zo’n verandering kan dus van alles zijn:
* zorgen
* werk
* ziekte
* voeding
* beeldschermen/nieuwsberichten
* teveel of te weinig beweging
enz

Daarnaast is jouw ‘programmatie’ van belang hoe veel stress jij kunt hebben. We zijn allemaal uniek en jouw unieke systeem bepaalt je veerkracht.

Stress zijn allemaal prikkels, mentaal of lichamelijk,  die ervoor zorgen dat er in ons lichaam een reactie plaatsvindt. Zowel in ons hoofd (zenuwstelsel/neurotransmitters) als in ons lichaam (hormonen). Deze reactie kan verschillen in duur en intensiteit. Het is de frequentie en hoeveelheid van de stressprikkel en jouw persoonlijke veerkracht die bepalen hoe belastend dit voor jou is. Dat is met alles zo, want 1 chocolaatje is weinig en geeft kort een prikkel, maar een hele reep chocola wordt al een heel ander verhaal en zal het systeem dus meer belasten. Dat is met stress ook zo.

Stress reactie was oorspronkelijk:
KORT: Bedoelt voor ACTIE = vechten/vluchten/bevriezen om te overleven = energie komt vrij en die wordt gebruikt.

Stress reactie anno nu:
LANG: chronisch /passief, vooral emotioneel = veel energie die vrijkomt maar waar uiteindelijk niks mee wordt gedaan; het zit in ons hoofd. Het blijft lang hangen, we worden er dikker en zieker van;

We zijn als mens nu eenmaal prikkelgevoelig! Als jager verzamelaar was dit superhandig om op je hoede te zijn voor alles wat niet goed was, wat bewoog wat een gevaar kon zijn… Nu werkt dat tegen ons, omdat we continue 24/7 worden gewezen op dingen die NIET goed gaan….Tijden zijn veranderd maar ons brein dus niet!!

tip 1: Breng je stressoren in kaart

Schrijf eens op wie of wat jou stress laat doen. Kijk dan eens of je daar veranderingen in aan kunt brengen. Ook voeding kan stress geven in het lichaam. Dat zijn factoren die je al aan kunt pakken. Focus op wat je kunt veranderen en niet op wat je niet kunt veranderen; Als je zorgen hebt om een naasten is dat niet iets wat je zomaar snel kunt veranderen. Wat je wel kunt doen is je weerbaarheid, dus je stressbestendigheid vergroten waardoor de stress minder impact heeft.

Tip 2 : “Forceer” de oplossing

Om je lichaam te ondersteunen om beter met de stress prikkels om te kunnen gaan, dus dat stress minder impact heeft op je lichaam en geest is het forceren van de ‘oplossing’ een goed begin. In de oertijd was de oplossing dat het gevaar was geweken. Je had gevochten en de tijger of vijand was verslagen dus er kwam weer rust en herstel. Nu is die rust/herstel meestal niet te vinden, want er komt geen ‘oplossing’. De stress draait continue door want prikkels zijn er altijd en overal.

Bij het forceren van de oplossing (afschakelen) moet je denken aan:
* Meditatie
* Buiten bewegen/ in de natuur vertoeven
* muziek luisteren/klankschalen
* Yoga
* sauna
* knuffelen
* ademwerk

Daarnaast kun je het lichaam ondersteunen zowel mentaal als lichamelijk om jouw veerkracht te vergroten waardoor stress minder impact heeft. Voeding en leefstijl gecombineerd of aangevuld met fyto-nutriënten kunnen prima jouw weerbaarheid en flexibiliteit vergroten.

Zoek je daar ondersteuning bij? Maak dan een afspraak. Dan kijken we samen naar meer vitaliteit en weerbaarheid zodat jij meer grip krijgt op stress en dus minder klachten hierdoor ervaart.